Паразиттік аурулардың алдын алу

Паразиттік аурулардың созылмалы түрдегі симптоматикасы, спецификалық емес фактісін адамдар түсінбейді. Көптеген адамдар аурудың жетекші белгілері бойынша бейінді емес мамандарға қаралады: аллергологқа, гастроэнтерологқа және т.б. 

      Паразиттік аурулар - бұл адамның аурулары, оның пайда болуы мен таралуы оған өмір сүру ортасының биологиялық факторларының әсерінен және ауруды ауру адамнан, жануардан сау адамға беру мүмкіндігі.

      Нәтижесінде, адам ұзақ жылдар бойы ауруының нақты себебін білмей емделуі мүмкін. Паразиттік аурулар балалардың физикалық және психологиялық дамуын тоқтатады,  зардап шеккендерге аллергиялық реакцияларды тудырады, жұқпалы және соматикалық ауруларға төзімділікті төмендетеді және вакцина алдын алудың тиімділігін төмендетеді.

                 Паразиттерді жұқтыру  жолдары:

  • Тазартылмаған көкөністер, жемістер, жидектер, нашар қуырылған ет пен балық, ластанған су немесе топырақ арқылы, жануарлармен байланыс арқылы, асқорыту трактісі арқылы.
  • Паразиттердің жұмыртқалары немесе цисталары бар шаңды жұту арқылы
  • Паразиттер теріні тесіп, олар арқылы еніп кетуі мүмкін.
  • Трансмиссивті (жәндіктердің шағуы арқылы). Mасалар безгек және басқа паразиттердің тасымалдаушысы болып табылады.
  • Адамнан адамға (қышыма, энтеробиоз және т.б.), көбінесе, жүктілік кезінде анадан ұрыққа (токсоплазмоз).
  • Тропикалық паразиттік ауруларды жұқтыру (тропикалық елдерге барғанда).

                Паразиттік аурулардың алдын-алу

  • Жеке гигиена ережелерін сақтау: серуендеуден, дәретханадан кейін, тамақтану алдында қолды мұқият жуу және т.б.
  • Өзіңізді және балаларыңызды гельминтоздар мен ішектің протозосына жыл сайын тексеріп отырыңыз.
  • Мал еті мен ет өнімдерін рұқсат етілген сауда орындарында сатып алу.
  • Етті (кем дегенде 2,5 сағат) ұзақ уақыт  пісіру.
  • Шикідей асқа пайдаланатын көкөністер мен жидектерді мұқият жуып, қайнаған сумен жидіту.
  • Балықты ұқыпты өңдеуден жүзеге асыру: кем дегенде 15 минут бойы балықты қуыру,  кем дегенде 2 апта тұздау, мұздату t = -40 °,  t = -270  ° температурасымен 9 сағат.

 

Баянауыл аудандық ҚДСБ эпидемиологиялық бөлімі

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы