Листериоз дегеніміз не және ол не қауіпті?

Листериоз бірнеше жүз жыл бар және қайғылы салдарларға әкеледі, бірақ ол туралы аз біледі. Ол басқа ауруларға ұқсас немесе сальмонеллез сияқты кең таралған ауру емес, бірақ халықтың жекелеген осал топтары үшін, ал бұл жүкті әйелдер мен кішкентай балалар, бұл өте қауіпті инфекция. Данияда листериоздан бірнеше жыл бұрын бір мал шаруашылығы өндірісінде жұмыс істейтін ересектер қаза тапты.

Қазіргі уақытта жылына листериозды жұқтырудың 50-60 жағдайы анықталады, негізінен жаңа туған нәрестелер, жүкті әйелдер және иммунитеті әлсіреген адамдар жұқтырылады. Аурушаңдықтың шыңы көктемнен күзге дейін келеді, жаңа піскен көкөністер мен жемістерді белсенді тұтынады және жануарлармен белсенді қарым-қатынас жасайды. Листериоз жиі ауылдық жерлерде тұратын және үй жануарларын белсенді күтетін әйелдерде немесе ауылда немесе фермаларда болған әйелдерде кездеседі. Листериозды диагностикалау және анықтау өте қиын. Қиындық оның инкубациялық кезеңі үш және жетпіс күнге дейін созылады, ал әйел осы кезеңде қауіпті өнімдерді қолдану және листериоз тарататын жануарлармен қарым - қатынас туралы ұмытуы мүмкін.

Микроб және ауру туралы қысқаша.

Листериялар-бұл микробтар дөңгелек немесе таяқша тәрізді, олардың көп болуы топырақта анықталған, жоғары температура жоқ, дамыған ауыл шаруашылығы бар орта ендік аймақтарында. Листериялар жемдік жерлерді, жабайы және мәдени өсімдіктерді белсенді зақымдайды, соның арқасында ірі және ұсақ қара малдың, қой мен шошқаның ағзасына түседі. Листериоз бактериялары тірі, олар бірнеше жыл бойы топырақта сақталуы мүмкін, тіпті мұздатқышқа төтеп береді. Егер листериялар тоңазытқышқа немесе мұздатқышқа түссе, онда олар азық-түлікті жаппай ұрықтандырады. Мұндай жағдайда тоңазытқыштар мен мұздатқыш камераларда олар бір жылға дейін және дәнді дақылдарда үш жылға дейін өмір сүре алады. Бірақ бұл қауіпті микробтар аспаздық жылу өңдеу – қайнату, пісіру, пісіру кезінде өте жақсы жойылады. Листерияны жою үшін үш минуттан бес минутқа дейін термиялық өңдеуге жеткілікті. Листериялар дезинфекциялайтын заттарға сезімтал, сондықтан дезинфекциялайтын хлоры бар заттармен жинау листерияларды жояды.

Аурудың өзі сирек кездеседі, ол қатты ыстық, листерия жоқ аймақтарда, топырақта, жануарлар мен өсімдік тағамдарында табуға болады. Жануарлармен байланысқан соң немесе микробтар жұқтырған тағамды жеген соң листериозбен ауыруға болады. Сондықтан жүкті әйелдерге фермаларда және жеке аулаларда жануарларды күтуге қатаң тыйым салынады. Сондай-ақ, баланың жұқтыруы құрсақта немесе босану кезінде, науқас анадан болуы мүмкін, плацент пен ұрық маңы сулары зақымданады. Листериоздың үлкен және елеулі қаупі бір рет ағзаға түсіп, ол ұзақ уақыт бойы бүйрек ішінде болуы мүмкін. Егер листерия тудырған ауру толығымен емделмесе, онда листериялар белсендіріледі және әйелде жүктілік болған кезде ұрық беріледі,бұл өте маңызды проблемаларға әкеледі.

Кім көп тәуекел етеді?

Халықтың кейбір жіктері үшін листериоз қауіпті болып саналады, бірақ жаппай эпидемия тудырмайды және жұқпалы ауруларға жатпайды. Листерия ауруының қаупі бір жастан асқан ересектер мен дені сау балаларда аз, ал егер жұқтыру болса, онда ауру суық сияқты жеңіл түрде өтеді. Ал иммунитеті төмен жүкті әйелдерде, сондай-ақ иммунитеті қалыптаспаған жаңа туған нәрестелерде ауру қаупі артады. Бұл топтарда листериоздың айқын белгілерін анықтауға болады, өлімге дейінгі ауыр асқынулар болуы мүмкін. Жүкті әйелдерде листериозға байланысты ұрықтың құрсақішілік жұқтыруымен жүктілік асқынулары пайда болады, жаңа туған нәрестелерде туа біткен және жүре пайда болған клиника пайда болады.

Қалай жұқтыруға болады?

Листериозбен малдармен тікелей байланысудан, жаңа туған бұзауларды, торайларды, қозыларды күту кезінде, жануарларға арналған үй-жайларды жинау кезінде жұғады. Листериялар белсенді түрде көбеюде және төмен температураларда және өнімдерді салқын жерлерде немесе тоңазытқыштарда сақтағанда сақталады. Нашар қуырылған етті жеп, сондай-ақ жұқпалы болуы мүмкін, ал листерияның жоғары температураларымен мұқият термиялық өңдеу кезінде өледі.

Листерия ағзасына теңіздің сыйы арқылы да түсуі мүмкін, бұл түрлі ұлулар, шикі, қақталған, кептірілген балық, сондай-ақ құрғақ және басқа да балық және теңіз өнімдері арқылы термиялық өңдеуден өтпеген. Шикі ет пен құстың дәмін татуға болмайды, олар жиі пісіргенде жасайды. Ықтимал қауіп сосискалар, ет қосылған бәліштер, пісірілмеген көкөністер сияқты өнімдер болуы мүмкін. Листериоз жоспарында балмұздақ, мұздатылған жартылай фабрикаттар, жұмсақ ірімшіктер, шикі жұмыртқалар мен жаңғақ, сүт, қайнатылмаған және пастерленбеген және одан дайындалған өнімдер қауіпті болып саналады.

Листериоз қалай көрінеді?

Листериоз белгілері әртүрлі және басқа аурулардың көріністеріне ұқсас, суық тиюден ішек инфекциясына дейін. Листериоз әлсіздік,  қалтырау, бас ауруы, бұлшық еттердің сынуы және ауыруы болуы мүмкін, дене қызуы жоғарылайды, денеде жеңіл бөртпелер болуы мүмкін. Жүкті әйелдерде мұндай симптомдар басқа инфекциялар немесе аурулар болуы үшін қабылданады, бірақ бұл листериоз, және ол ұрық пен плацента үшін ауыр асқынулар береді. Әйел жүктіліктің бесінші айына дейін листериозды жұқтырғанда, аурудың алғашқы күндері түсік пайда болады, өйткені листериялар эмбрионды тін мен ұрыққа теріс әсер етеді.

Жүктілік мерзімі бес айдан артық болғанда, листериозбен жұқтыру ұрықтың және оның қабығының құрсақішілік жұқтыруына, ұрықтың өлуімен аяқталатын мерзімінен бұрын босану туындауына әкеп соғады. Егер жүкті әйел листериозды жұқтырса, онда оның балалары әртүрлі зақымдану дәрежесі бар науқастар туады, бауыр, ас қорыту органдары, жүрек және барлық тамыр жүйесі зардап шегуі мүмкін, жүйке жүйесі зақымданады, менингиттер мен энцефалиттер дамуы мүмкін. Листериоз жұқтырған нәрестелерде туа біткен пневмония, плевриттер, менингиттер және сарғаю болуы мүмкін. Мұндай туа біткен ауру балаларда ауыр өтеді, мүмкін мүгедектігі бар немесе баланың өлуіне әкеп соқтырады.

Листериоз қалай емделеді?

Антибиотиктерді қабылдау листериозды емдеудің негізін құрайды, өйткені листериозға қарсы вакцина әзірленбеген және арнайы дәрілер жоқ. Жүкті әйелдерді емдеу қиын, себебі негізгі антибиотиктер тетрациклин, левомицетин, эритромицин, оларға листерияға сезімтал, бірақ олар жүкті әйелдерге тыйым салынады, өйткені ұрыққа теріс әсер етеді. Жүктілік кезінде сақтықпен пенициллин тағайындайды, оларды жүктілік мерзіміне қарай басқа рұқсат етілген препараттармен біріктіреді.

Өзін және балаларды листериоздан қалай қорғауға болады?

Листериоз-бұл тағаммен жұғатын  инфекция және жұқтырмау үшін қарапайым санитарлық талаптар мен гигиеналық ережелерді сақтау керек. Тоңазытқышта ұзақ сақталған азық –түлікте, тез бұзылатын өнімдерде, листерии өте жақсы көбейеді және өмір сүреді. Жүкті әйелдер листериозды жұқтырудың алдын алуға көмектесетін кейбір ережелерді ұстану керек, оларға:

- жүктілік кезінде ірімшіктің кейбір түрлерін қолданудан бас тарту.

- көшеде, забегаловкаларда және т. б. ет пен бәліштерді сатып алмаңыз.

- тамақ ішер алдында тікелей пісіру керек, тоңазытқышта тамақ қалдықтарын сақтамау керек, қайтадан қыздырмау керек.

- азық -түліктің жарамдылық мерзіміне, оларды сақтау шарттарына назар аудару, мерзімі өткен өнімдерді жою.

- мұздатқыш камерада ұзақ сақталған өнімдерді немесе жартылай фабрикаттарды пайдалануға болмайды.

- ет өнімдерін, құс етінен, жұмыртқадан және қосымша өнімдерден тағамдарды термиялық өңдеу.

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы