Курбан айтты мерекелеу кезінде тұрғындары арасында санитарлық-эпидемиологиялық тұрақтылықты қамтамасыз ету және жаппай тағамданулануды болдырмау мақсатында Құрбанайт мерекесі

Курбан айтты мерекелеу кезінде тұрғындары арасында санитарлық-эпидемиологиялық тұрақтылықты қамтамасыз ету және жаппай тағамданулануды болдырмау мақсатында Құрбанайт мерекесі өту барысында төмендегілерді сақтау керек:

 

Ішекинфекцияларыныңалдыналудың 5 негізгіережесі:

  1. Тазалықты сақтау:

- Міндетті түрде қолыңызды дәретханадан кейін жуыңыз;

- Міндетті түрде тамақты дайындау алдында қолыңызды жуыңыз;

- Барлық беттер мен ас үй ыдыстарын мұқият тазалаңыз;

- кеміргіштермен және жәндіктермен күресіңіздер.

  1. Шикіні дайыннан жеке ұстаңыз:

- шикі ет, құс және теңіз өнімдері басқа тамақ өнімдерінен бөлек ұстаңыз;

- шикізатты өңдеу үшін жеке пышақтар мен кесетін тақтайшаларды пайдаланыңыз;

- тағамдарды жабық контейнерлерде сақтаңыз ,шикіні дайыннан жеке ұстаңыз

  1. Тамақты жақсылап қуырып және пісіріңіз:

- тамақты мұқият қуырып және пісіріңіз;

- сорпаларды жылытқанда, оларды қайнағанша апарыңыз;

- ет немесе құсқа дайын болғанын шырындардың түстерінен анықтаңыз (олар ашық болуы керек, қызғылт емес).

  1. Өнімдерді тоңазытқышта сақтаңыз:

- пісірілген тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз;

- тоңазытқышқа барлық пісірілген және тез бұзылатын тағамдарды салыңыз;

- тіпті тоңазытқышта , тағамды ұзақ сақтауға болмайды.

 

Жаңа  піскен, сапалы өнімдерді таңдаңыз:

- бүлінген белгілерінсіз жаңа өнімдерді таңдаңыз;

- жеміс-жидектер мен көкөністерді таза ағын сумен жуыңыз;

- мерзімі өтіп кеткен тағамды тағамға пайдаланбаңыз;

- Ішуге тек қайнатылған немесе бөтелкедегі суды пайдаланыңыз.

 

Баянауыл аудандық

қоғамдық денсаулық сақтау

басқармасының басшысы:                           А.Е. Карыбжанов

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы