Дүкендегі қауіпсіз өнімдерді қалай таңдауға болады

Жарияланған: 26.10.2017


Өнімдерді таңдау жауапты іс болып табылады, себебі сіздің денсаулығыңыз сіз тамақтанған заттардың сапасына байланысты! Сондықтан дүкенге барғанда,өзіңізге ұнаған өнімдерді жай ғана арбаға лақтырыра бермей, пайдалы және қауіпсіз өнімдерді таңдап алыңыз!

Ең алдымент ағамның жапсырмаларына назар аударуыңыз керек.

1. Өнімнің құрамы.

Өнімді сатып алғанда, жарнама немесе өте тартымды қаптамасына сенім артпаңыз. Қаптаманың артқы жағына назар аударыңыз,онда адал өндірушілер ( заңмен олар мұны жасау қажет!) табиғи  азық-түліктердегі  хош иістендіргіштер, бояғыштар, дәм жақсартқыштар, консерванттар мен басқа да «Е» болуын көрсетеді. Әрине, олардың аз болғаны өте жақсы.

Өнімдердің барлық өндірушілері жапсырмаларда өнімдердегі генетикалық түрлендірілген құрамдастардың мазмұнын көрсетуі керек. Соңғы деректерге сүйенсек, азық-түлік өнімдердің 40% ГТҚ бар.

 

ГТҚ  қай өнімдерде бар?Көбінесе, генетикалық түрлендірілген құрамдар картоп (чипс), қызанақ (қызанақ соусы, кетчуп), консервіленген жүгері (консервілер) және, әрине, соя бар өнімдерде кездеседі. Соя өте пайдалы, бірақ, өкінішке орай, әрдайым  генетикалық түрлендірілген. Ол ет пен шұжық өнімдерінде, жартылай фабрикаттарда, паштеттерде кездеседі.

Энергетикалық құнылығы

Бұл ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, витаминдер мен минералдардың саны, 100 г өнімге арналған калория мөлшері көрсетіледі.

Майлылық мөлшеріне назар аударыңыз. Өнім 100 г өнімге 5 грамм немесе одан аз екенін көрсеткенде, майды төмен деп санайды.

Көмірсулардың грамдарының жалпы санына қант ғана емес, сонымен қатар талшық, крахмал және пектин кіреді. Сондықтан қантқа қатысты көмірсулардың жалпы мөлшеріне назар аудару керек.

Кері жағдайда, рационнан құрамында көп қанты бар жемістер мен сүтті алып тастау,тек қана, қанты аз ботқаларды пайдалану дұрыс емес.

Сонымен қатар, ингредиенттердің тізімінде қантты басқаша айтуға болады: глюкоза, фруктоза, декстроза, сироп, жеміс шырыны концентраты және басқалар.

3. Сақтау мерзімдері. Жарамдылық мерзімі.

4. Мемлекеттік стандартты немесе кәсіпорын стандарттарын (ГОСТ, ОСТ, ТУ) немесе өзге де нормативтік құжатты қамтамасыз ету. Өнім ГОСТ сәйкес дайындалған жағдайда жақсы.

5. Өнім өндірушісі. Импорттық өнімдер туралы ақпараттар мемлекеттік тілде де болуы тиіс.

6. Консерванттардың қауіпсіздігін қалай анықтау қажет.

Консерваторлар - E200-E299

Консерванттар мағынасын артық бағалау қиын.

Сирек өнім ұзақ мерзім микробиологиялық жағынан бұзылмайды және өз қасиеттерін жоғалтпай сақтайды.

Консерванттар, өнімдердің бұзылдырмай, сақталу мерзімін ұзартады. Дәстүрлі консерванттардан (тұз, қант, сірке суы), қазіргі кезде өнеркәсіпте сорбин (E200-E203) және бензой қышқылы (E210-E213) кеңінен қолданылады және олардың тұздары.Ол мұндай сірке консерванттар (E260-E264), күкіртті қышқылы (E220-E228) және олардың тұздары, нитриттер (E249-E250), нитраттардың (E251-E 252), нақты азық-түлік санаттары үшін низин (E234) ретінде үлкен мәні бар.

Индустриалды ауқымда консерванттар қолдану интуицияға негізделмеген,  ғылыми көзқарасқа негізделген.Дәрі сияқты, консервант өндіріске енер алдында мұқият тексеруден өтеді. Консерванттарды қолдану критериясы олардың қауіпсіздігі болып табылады.

Қауіпсіздік тек қана консервантпен бірге өнімді пайдаланатын адамға ғана емес, кейінгі ұрпақтарға да, яғни, мутагенді, канцерогенді және басқа жағымсыз және қайтымсыз әрекеті бар консерванттар мүмкіндігін болдырмау үшін.

Кез-келген консервант қауіпсіздік үшін мұқият зерттеледі. Осыдан кейін нәтижелері арнайы халықаралық орган, азық-түлік қоспалары жөніндегі Біріккен ФАО / ДДҰ сараптамалық комитеті (JECFA) тарапынан толық талқыланды. Бұл комитет сапа параметрлерін және рұқсат етілген күнделікті дозаны анықтайды.Ең бастысы, ол рұқсат етілген консерванттарды үнемі қадағалап отырады, ол туралы барлық жинақталған ақпараттарды қарап, тиісті шешімдерді қабылдайды: қолданылу көлемін кеңейтеді, немесе пайдалануға тыйым салады немесе рұқсат етілген мөлшерлемені арттырады немесе оны азайтады.

Қазіргі заманғы тамақ өнеркәсібінде консерванттарға белгілі бір талаптар қойылады. Біріншіден, олар адамдар үшін зиянсыз болуы керек. Екіншіден, олар  өнімдермен оралған материалдармен химиялық реакцияға түспеу керек. Үшіншіден, олар азықтың  құндылығын төмендетпеуі немесе тағамда бөтен дәмні болдырмауы. Кейбір жағдайларда консервант өнімге қажетті дәм береді, мысалы, маринадтау кезінде сірке суын қосу.

Тамақты сатып алған кезде, сіз жапсырмаларды мұқият оқып шығуды ұсынамыз. Өнімді таңдағанда, табиғи органикалық өнімдерді таңдаңыз.

 

Баянауыл аудандық

ҚДСБ басшысы:                       Ишанова Т.Н.

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы