«Дүкенде қаптаманы аласың және оқисың. Егер.... көрсетілсе»

Жарияланған: 06.02.2018


Сүтдегі антибиотиктер, ет пен балықтағы сальмонеллалар, балмұздақтағы ішек таяқшалары ... Дүкен сөрелерінде тағы не таба аласыз? Қазіргі заманғы тамақтану технологиялары бір жерде тұрмайды, күн сайын жаңа қоспалар мен консерванттар әзірлейді, бұл зат ұзақ уақыт бойы өнімнің жаңа және хош иісін ұстап тұруға мүмкіндік береді.

                        Пайдалы және зиянды өнімдер

Заңнама тамақ өнімдерінің құрамында зиянды заттардың кішігірім дозаларын қосуға мүмкіндік береді, бірақ іс жүзінде бұл E-қоспаларының саны бақыланбайды және өндірушілер оларды қалағандай қосады. Ал әзірше біз денсаулықты жақсартпаймыз. Соңғы 5 жылда туа біткен аурулары бар балалардың саны 25% артты. Мектеп оқушылары арасында гастрит және жаралар нормаға айналды, ал дәрігерлер қатерлі ісік ауруларына көбірек диагноз қойды.

Біздің ағзаның дұрыс жұмыс істемеу себептері - өмір мен тамақтану тәсілі. Осы екі тармақты бақылап отырыңыз, өмір түбегейлі өзгереді! Тамақтану әдеттерінен бастаңыз, себебі олар денсаулық пен өмір сүру ұзақтығына толықтай тәуелді.

Біз сізге қауіпті өнімдердің тізімін ұсынамыз, оларды пайдалануды шектелуі керек.  Танысыңыз және  таңдауыңызды жасаңыз.  

                             Транс-майлар

Майлылығы 82,5% -дан аз сары май болмайды. Егер бумада майдың мөлшері 72,5% немесе одан төмен екенін көрсетілсе, өндірушілердің транс майын қосқаны қатері бар - жасанды түрде сұйық өсімдік майын химиялық өңдеумен алынған жасанды түрде жасалынған қатты май. Көбінесе пальма майы.

Мұндай өнімдерді пайдалану жүрек-тамыр аурулары мен қатерлі ісік ауруларын арттырады. Ағзаның  стресске қарсы тұру қабілеті төмендейді, депрессияның пайда болу қаупі артады.

Транс майына ие өнімдер бар жапсырмада «ішінара гидрогенделген » немесе «гидрогенделген» деген сөздер болады. Осы зиянды заттарды бар өнімдер тізімін қараңыз.

  1. Маргариннің, спредтердің, жұмсақ майдың және сары май мен өсімдік майының барлық қоспалары.
  2. Тазартылған өсімдік майы.
  3. Майонез, кетчуп.
  4. Гидрогенді майлар (француздық картоп, гамбургерлер, тауық еті) арқылы дайындалған барлық фаст-фуд.
  5. Құрамында пісіру майы бар кондитерлік өнімдер.
  6. Чипсылер, қатқан нан, жаңғақтар.
  7. Мұздатылған жартылай фабрикаттар.
  8. Жабық қаптамада жеңіл тұздалған уылдырық пен майшабақ. Бұл өнімдер тек майда сақталады. Бірақ егер бұл қаптамада көрсетілмесе, бүкіл әлемде тыйым салынған уротропин қосылады. Ол Е 239 (гексаметиленететрамин) деп аталады. Ол антисептик ретінде медицинада қолданылады.

Гексаметилентетрамин  қышқыл ортада ыдыраған кезде формальдегидті құрайды -  бұл қауіпті токсин, у және канцероген. Айта кетейік, барлық «Өз шырынындағы атландық майшабақ» құрамында уротропин бар.

  1. Кез-келген құрғақ өсімдік майы.      

          Пайдалануды азайту керек өнімдер

  1. Ашық түсті карамель кәмпиттері.Олардың көпшілігіндесинтетикалық  тағам бояғыштар бар, олар Е 579, Е 585 әне де басқа да белгілермен белгіленеді   Е 101 по Е 180 басталады.
  2. Газдалған сусындарға титан диоксиді және темір тотығы сияқты бояғыштар қосылады. Олар бауыр мен бүйрек ауруларын тудыруы мүмкін. Синтетикалық бояғыштар витаминдерді жояды және балалар үшін өте қауіпті аллергия тудыруы мүмкін.
  3. Шаян таяқшаларын ұзақ уақыт бойы шаяннан жасамайды. Ең жақсы жағдайда - балықтың қалдықтарынан, ал ең нашар - бояғыштар мен дәмділер қосылған соядан.
  4. Консервіленген жүгері мен бұршақ - генетикалық түрлендірілген. Біздің ағзамыз мұндай өнімдерді жиі қолданған кезде қандай әрекетсіздіктерге әкелетіні белгісіз.
  5. Жержаңғақ, генетикалық модификациядан басқа, күшті аллерген болып табылады. Еске сала кетейік, біздің нарықта жержаңғақ 90% Қытайдан келген.
  6. Импортталған картоп.
  7. Хош иісті шай және кофе.
  8. Жүгері таяқтары. Олардың тәттісін емес, тек табиғиын сатып алуға болады. Өндіріс құрамында қантты пайдалануға мүмкіндік бермейді, себебі ол 140 градустан жоғары температурада жанады. Сондықтан пакетте натрий сахаринаты немесе E 952 деп белгіленген қауіпті тәттілендіргіш цикламатты қосады.

Дүкен сөрелері біз сатып алуды жалғастыратын қатерлі азық-түлік өнімдеріне толы . Келесі азық-түлік өнімдерін таңдағанда абай болыңыз және оларды мүлдем ұмытқан дұрыс..

                           Өте қауіпті өнімдер

  1. Тұздалған және басқа да ет өнімдері. Олардың құрамында еттен басқаның барлығын табуға болады, соя, май, ішкі май, тері, тіпті сүйектер де бар. Осының барлығы өнімнің жалпы массасының 40% -ын құрайды. Қалдықтар дәмдік қоспалармен және бояғыштарды қосып жасырады, ал қазіргі заманғы технологиялар сізге оны байқатпайды..

Формальдегид, хош иістендіргіш және сұйытылған түтін қосады, содан кейін  - дүкенге жіберуге болады.  Арзан, дәмді және өте қауіпті! Егер сіз дүкеннен шұжық сатып алғыңыз келсе, екі рет ойлаңыз. Тек дәлелденген өндірушіні таңдаңыз.

  1. Жарамдылық мерзімі 2 айдан асатын сүт өнімдері.
  2. Асептикалық қаптамада өнiмдер залалсыздандыру үшiн пайдаланылатын бактерияға қарсы құралдардың қалдықтарынан тұруы мүмкiн.
  3. Маусымдық емес көкөністер мен жемістер.

    4.  Кеспе және картоп пюресі, сорпа текшелері, тез еритін сусындар.

  1. 90% шоколад кәмпиттері какао майы емес, транс майларының негізінде жасалады, өзіңізге және балаларыңызға сатып алмаңыз.
  2. Газдалған сусындарда қант, ортофосфор қышқылы және көптеген химиялық қоспалар қолайсыз мөлшерде болады. Сіз мұндай сусынмен шөлді баса алмайсыз, бірақ одан да көп ішуді қалайтыны сөзсіз.

     7. Пакеттелген шырындар.  Қаптамада минималды консерванттар саны бар табиғи шырын «тікелей сығылған  шырын» немесе «қайта құрастырылған» деп көрсетіледі.  Ол мөлдірлетілген немесе мөлдірлетілмеген және ұлпа қосылған болу мүмкін.«Нектегі» деген жазу бар сусындар, жемістерден алынған табиғи сығындылардың 25% -ын ғана қамтиды. Қалғаны - су, қант, лимон қышқылы және хош иістендіргіш. Қайта құрылған апельсин шырынның бір стақанында 6 шай қасық қант ба

Әдемі қорапта арзан тауарларды сатып алмаңыз, дұрысы аз уақытты өткізіп, зиянды тағамдарды ажырата білуді үйренгеніңіз жөн.

 

 

Баянауыл аудандық  ҚДСБ

тамақтану гигиенасы бөлімі

 

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы