Бруцеллез ауруы бар жануарларды санитарлық сою.

Бруцеллез - бұл жануарлар мен адамдарға тән созылмалы жұқпалы ауру. Көптеген жануарларда бұл түсік тастау мен плацентаның түсуімен, ені қабынумен,  өмірге қабілетсіз төлді тууымен және бедеулікпен көрінеді. Ірі қара мал, шошқа, қой көбінесе ауырады, жылқы мен түйе аз кездеседі. Адамның ауруы мүгедектікке әкелуі мүмкін, көбінесе буындардың зақымдануына байланысты.

Қоздырғыштың берілу механизмі негізінен байланыс-тұрмыстық (қоздырғыш зақымдалған теріге және шырышты қабыққа енгенде) және аэрогендік берілу механизмдері болып табылады. Бруцеллез ауруына шалдыққан ешкі мен қойлардан алынатын шикі сүт өнімдері (сүт, сүзбе ірімшігі, ірімшік және т.б.), ет және шикізат (жүн, қаракөл терісі және тері) - ең қауіпті. Ет - бұл әлдеқайда аз эпидемиологиялық қауіп, өйткені оны термиялық өңдеуден кейін қолданады. Алайда, кейбір жағдайларда термиялық өңдеудің жеткіліксіздігімен (тамақ дайындаудың ұлттық ерекшеліктері – жұқа етіп тілінген ет, қаны кәуәп, тартылған ет және т.б.), ет және ет өнімдері бруцеллез инфекциясын тудыруы мүмкін.

Ауру жануарлар топырақты, қоқысты, тамақты, суды бруцелламен ластайды, бұл өз кезегінде адам инфекциясын тудыратын факторларға айналады. Адамдар көңді тазарту кезінде жұқтырған жағдайлар тіркелген. Инфекцияның аспирациялық бағыты жүн, көң және жердің жұқтырған бөліктері бар ауа-шаң ингаляциялау қоспасы арқылы жұғуы мүмкін болады.

Инфекцияның бұл жолы жүнді қырқу, сұрыптау, тарау (өңдеу, тоқу және т.б.) кезінде, сондай-ақ жануарлар олардан өңделген немесе өңделетін бөлмелер мен аумақтарды тазарту кезінде мүмкін. Бұл жағдайда бруцелла көздің конъюнктивасының шырышты қабығына енуі мүмкін.

Бруцеллездің алдын алу және күресу ауылшаруашылық жануарларындағы бруцеллез ауруын азайтуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық шаралар жиынтығына негізделген. Ауру малдарды уақтылы анықтау және жою үшін бруцеллезге жануарлардың  бас саны жүйелі түрде тексеріледі. Шикізат пен мал шаруашылығы өнімдерін бейтараптандыру, сүт және сүт өнімдерін қайнату және пастерлеу үлкен маңызға ие.

Санитарлық тазартудан және профилактикалық дезинфекциядан өту керек мал ұсталатын үй-жайларға ерекше назар аударылады. Бруцеллезге шалдыққан жануарлардың шамадан тыс жұқтыру фактілерінің алдын алу үшін ұстамау, яғни анықталған ауру жануарларды санитарлық союға тапсыру керек, өйткені олар аурудың негізгі көзі болып табылады.

Жануарлармен жұмыс жасағанда  жеке гигиена ережелерін сақтау қажет.

Бруцеллез ауруы бар жануарларды санитарлық сою.

Ауыл шаруашылық министрлігі 2015 жылғы 29 маусымдағы № 7-1/587 бекіткен бұйрығының 1092 тармағына және ҚР «Ветеринария туралы» заңының 25 бабына сәйкес, бруцеллез ауруына шалдыққан жануарлар табылған жағдайда, жануарлардың иелері бруцеллезге оң реакция беретін жануарларды қалған жануарлардан бөліп алып, оларды  15 күнтізбелік күннен аспайтын мерзімде союға жіберуі керек.

 

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы