Қазақстан Республикасында өндірістік бақылау бағдарламасы

Құқықтық және нормативтік база

  • «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Қазақстан Республикасының Кодексінің 90-бабы;
  • Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2016 жылғы 6 маусымдағы № 239 бұйрығымен бекітілген«Өндірістік бақылауды жүзеге асыру үшін санитарлық-эпидемиологиялық талаптар»санитарлық ережелер

                                                                                         

Өндірісті басқару дегеніміз не?

Өндірістік бақылау - адамдар мен олардың мекендейтін жерлерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етуге бағытталған жеке кәсіпкер немесе заңды тұлға жасайтын өнімдерді, жұмыстар мен қызметтерді зертханалық зерттеу мен сынауды қоса алғанда, бірқатар шаралар.

Кәсіпорынға өндірістік бақылаудыңқажеттілігін қалай анықтау керек?

Өндірістік бақылау мыналарды орындауға міндетті:

1) өнеркәсіптік кәсіпорындар (радиациялық объектілерді қоса алғанда);

2) тамақ өнiмдерiнiң өндiрiсi мен айналымы объектiлерi;

3) коммуналдық гигиена объектілері;

4) фармацевтикалық және (немесе) медициналық қызметті жүзеге асыратын денсаулық сақтау ұйымдары, сауықтыру ұйымдары, емдеу-профилактикалық, стоматологиялық клиникалар, кабинеттер;

5) дезинфекциялауға, дезинсекциялауға және дератизациялауға арналған жабдықтар мен (немесе) дезинфекциялауға, дезинсекциялауға және дератизацияға арналған қызметтер;

6) балалар мен жасөспірімдерді оқыту және тәрбиелеу объектілері, мектепке дейінгі  балаларды оқыту мен тәрбиелеу;

7) химиялық заттарды, агрохимикаттарды және пестицидтерді сақтау және пайдалану жөніндегі объектілер;

8) жолаушыларды тасымалдау үшін көлік құралдары бар ұйымдар.

Жұмыс жиілігі қандай?

Зерттеулердің кезеңділігі Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2016 жылғы 6 маусымдағы № 239 бұйрығымен бекітілген «Өндірістік бақылауды жүзеге асыру үшін санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық ережелерге сәйкес анықталады. Жылдық, тоқсан сайын немесе ай сайынғы зерттеулер өндірістік факторлардың зияндылығына байланысты жүргізіледі.

Өндiрiстiк объектiлерде өндiрiстiк бақылау нәтижелерi туралы ақпарат тиiстi аумақтағы халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттiк органның аумақтық бөлiмшелерiне келесi айдың 5 күнi алты айда бiр рет берiледi.

Өндірісті басқару бағдарламасы

Өндірісті бақылау жасау  үшін өндірістік бақылау бағдарламасы әзірленіп, бекітілді.

Бағдарлама стандарттау құжаттарымен белгіленген жағдайларда зертханалық зерттеулер мен өлшеуді қамтиды:

  1. жұмыс орындарында, өнеркәсіптік аймақтың аумағында өлшеу;
  2. қоршаған ортаны қорғауды басқару бағдарламасы шеңберінде санитарлық қорғау аймағының шекарасында атмосфералық ауаны бақылау;
  3. шикізатты, жартылай фабрикаттарды, қаптама материалдарын, тамақпен және сумен байланысты өнімдерді бақылау; олардың қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болуын бақылау;
  4. медициналық тексерулердің уақтылылығы мен толықтығын, сондай-ақ жеке медициналық кітапшаларды есепке алуды бақылау;
  5. Өндірістік және экологиялық факторлардың сәйкестендірілген қауіп-қатерлерін, қауіпсіздігінің критерийлерін және (немесе) қауіпсіздігін бағалау және процестердің (пайдалану, жинау, тасымалдау, сақтау, жою, жою, өңдеу, жою), жұмыстардың, көрсетілетін қызметтердің қауіпсіздігін бақылау әдістерін анықтау, Қауіп-қатерлерді басқаруды қамтамасыз ету үшін маңызды бақылау нүктелерін анықтау;
  6. халыққа, жергілікті атқарушы органдарға, Қазақстан Республикасының Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қызмет органдарына төтенше жағдайларды, өндіріс орындарын тоқтату және технологиялық процестерді бұзу туралы хабардар ету схемасын әзірлеу.

Өндiрiстiк бақылауды дамытуды жеке кәсiпкер, заңды тұлға дербес не санитарлық-эпидемиологиялық тексеру жүргiзу жөнiндегi қызметтi жүзеге асыратын адамдардың қатысуымен жүзеге асырады.

            Өндірістік бақылаудың дамыған бағдарламасы өндірістік қызметтің түрін өзгерту, технологиялық процестегі өзгерістерді енгізу, азық-түлік өнімдерінің рецептурасын  және санитарлық-эпидемиологиялық жағдайдың тұрақтылығына әсер ететін және (немесе) халықтың санитарлық-эпидемиологиялық жағдайына қауіп төндіретін өзге де өзгерістерді ескере отырып қайта қаралады.

Аспаптық және зертханалық зерттеулерді жеке кәсіпкер, өндірістік зертхана базасында немесе халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы мен гигиеналық нормативтеріне сәйкес нормативтік құқықтық актілерге сәйкестігіне санитарлық-эпидемиологиялық қорытындылары бар зертханалардың (сынақ орталықтарының) қатысуымен жүзеге асырады.       

 

Баянауыл  аудандық  қоғамдық денсаулық  сақтау басқармасы.

 

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы