Абай болыңыз, тырысқақ!

Тырысқақ – өткір жұқпалы ауру, бұл ішектің басым бұзылуымен сипатталады және құсу, диарея және ағзаның қатты сусыздануы.

            Тырысқақтың қоздырғышы -Vibrio cholerae. Инфекция салауатты адамға сау вирус тасымалдаушысынан немесе жұқтырған адамнан беріледі.

             Жұқтырудың механизмі - фекаль-ауызды. Вирус жұқтырған заттар арқылы, су, заттар, тағам, лас қолдар, сондай-ақ жұқтырған адаммен тығыз байланыста болғанда жұғады.

            Ауруды жәндіктер арқылы, әсіресе, шыбын-шіркейлер арқылы жұқтыру мүмкіндігі бар. Бұл тырысқақтың  жазда немесе субтропикалық және тропикалық климаты бар елдерде жиі дамып келе жатқандығын түсіндіреді.

Аурудың  жұқтырғанна басталғанына дейін (инкубация кезеңі) бірнеше сағаттан 6 күнге дейін, 2-3 тәулікке дейін созылады. Аурудың ағымы полиморфизмді, жеңіл іш өтуден ауыр түріне дейін болу мүмкін, ағзаның айқын сусыздануына дейін.  Заманауи  тырысқақтың ерекшелігі - жеңіл түрлерінің ескіруінің басымдылығы. Олар келесідей симптомдардың болуымен сипатталады:

  • Жиі емес диарея;
  • жалпы жағдайы қанағаттанарлық;
  • сусыздану пайда болмайды.

Тырысқаққа  тән ауыр жағдайларда, өткір басталады. Төмендегі белгілер пайда болады:

  • диарея, бастапқыда фекальды сипатты ұстап, содан кейін ақшылынған сұйық түрін («күріш қайнатпасы») алу;
  • құсу;
  • шөлдеудің арттыруы;
  • босатылған зәрдің мөлшері азайуы;
  • аяқ-қолдардың, бұлшық еттердің, қолдың саусақтарың түйілуі;
  • тері мыжылып қалады, бет әлпетісүйірленеді, көз шүңірейеді;
  • еріннің, құлақ қабықтары, мұрынның көгеруі;
  • дауыстың қарлығуы, мүлдем дауыстың шықпай қалуы мүмкін;
  • артериялық қысымның үдемелі төмендеуі;
  • дене температурасы төмендеуі мүмкін.

Ауру жұқпалы болғандықтан, оның берілу жолдарын жоюға бағытталған негізгі алдын алу шараларын білуі керек:

  1. Тамақ дайындауға тек қана қауіпсіз суды пайдаланыңыз дәлелденген көздерден алыңыз немесе қайнаған суды қолданыңыз.
  2. Қолды сабынмен таза сумен жиі жуыңыз. Егер сабын жоқ болса, құрамында спирт бар жууға арналған немесе дезинфекциялау құралдарын қолданыңыз, күлмен немесе құммен қолдарыңызды өңдеңіз, содан кейін оларды таза сумен мұқият жуыңыз.
  3. Тамақты пісіру кезінде оны термикалық өңдеуден өткізіңіз (әсіресе теңіз өнімдерін, балықты). Пісірілген тағамдарды тоңазытқышта сақтау.
  4. Су қоймаларында шомылғанда, ауызға су кірмеуі керектігіне мұқият қарау.
  5. Шикі сумен мұздаған мұзды газдалған және оралған сусындарға қоспаңыз.
  6. Көкөністер мен жемістерді пайдаланар алдында тазалау.
  7. Аурудың таралуы жүріп жатқан жерлерге мен аймақтарға барудан сақ болу керек.
  8. Тамаққа пайдаланылатын тағамдар жәндіктерден қорғалуы тиіс.
  9. Өте жиі тырысқақты және басқа да жұқпалы ауруларды, әсіресе, қоқыс жәшіктерінде болған масалар тасымалдаушы болып келеді.

Баянауыл аудандық ҚДСБ-ның эпидемиологиялық бөлімі.

2008-2018 © Баянауыл ауданы әкімінің ресми интернет-ресурсы